|
|
|
|
TAJNE PRAVILNE ISHRANE I deo
|
ISBN Obim Format
|
978-86-87971-29-5 191 strana A5
|
RASPRODATO!
|
|
Sadržaj
|
|
|
|
U knjizi "Tajne pravilne ishrane I deo" iznosim moja iskustva stečena višegodišnjim radom na polju prirodne medicine i zdravijeg pri stupa životu. Namenjena je za opšte upoznavanje sa životno važnom temom zdrave ishrane. Ipak, ona ne može poslužiti za davanje individualnih saveta za koje su potrebni individualni rad i pristup.
Georgij Nazarov
|
O pravilnoj ishrani koja donosi zdravlje, poboljšava mentalne sposobnosti, produžuje životni vek, povećava snagu i izdržljivost, oduvek se govorilo. U našem vremenu mnoge bolesti koje ranije gotovo da nisu ni bile poznate ili su se javljale kod veoma ograničenog broja ljudi, poprimaju gigantske razmere naročito u tzv. razvijenim zemljama. Bolesti koje smo smatrali iskorenjenim, sada se sve češće javljaju u izmenjenom, težem za lečenje obliku. Postepeno sve više ljudi shvata da njihovo zdravlje najvećim delom zavisi od njihovih životnih navika.
Navike u životu, a jedna od najznačajnijih je ishrana, mogu stvoriti snažne predispozicije prema određenim bolestima, a takođe imaju moć da ih smanje ili otklone.
Nažalost, često i kada imamo želju za pozitivnim promenama, nemamo izvore kvalitetnih informacija. Lekari klasične medicine u većini zemalja imaju veoma površno, usko usmereno, a često i dosta zastarelo znanje o ishrani. Prodavnice "zdrave hrane" u ovoj zemlji u 80% slučajeva nude nezdrave proizvode. Mnoge knjige koje su napisane na ovu temu često daju pogrešne informacije, a one koje to nisu često obuhvataju samo poneku oblast pravilne ishrane, zapostavljajući druge. Samo skup svih tih oblasti može učiniti da nam ishrana zaista donese zdravlje.
Pojam pravilne ishrane uključuje:
- Pravilan izbor namirnica i napitaka za ishranu,
- Pravilno pripremanje i čuvanje namirnica,
- Korišćenje neophodnih i korisnih prirodnih dodataka ishrani,
- Pravilno kombinovanje namirnica,
- Pravilno vreme uzimanja obroka,
- Poštovanje razmaka između obroka,
- Korišćenje odgovarajuće količine hrane.
Ako zapostavimo barem jedan od ovih koraka u ishrani, ona više neće biti pravilna. Na primer: možemo koristiti najzdravije, najpravilnije pripremljene namirnice ali u pogrešno vreme i time činiti sebi štetu gajeći bolest i slabost. Opet, možemo te namirnice nepravilno iskombinovati i rezultat će biti sličan.
Moramo shvatiti da mnoge informacije o potrebama za hranom mi dobijamo direktno od ljudi, često i lekara, koji su povezani sa proizvođačima hrane. Samim time, da bi se prodalo što više namirnica, ne vodi se računa o tome da mi to skupo plaćamo svojim zdravljem.
Sprovođenje posta, vegetarijanstvo, makrobiotička ishrana, kao i mnoga druga usmerenja dobar su pokušaj da pomognemo sebi u stvaranju kvalitetnog zdravlja i uspostavljanju dobrog funkcionisanja organizma. Samo, da bismo dobili željeni rezultat, potrebno nam je određeno znanje. Upražnjavanjem ovakvog načina ishrane hranimo se neuporedivo bolje u odnosu na klasičan način, ali i dalje nezdravo. O tome – kako svako od nas može poboljšati kvalitet svoje ishrane i time pozitivno uticati na svoje zdravlje u najširem smislu – govori ova knjiga.
|
S podrškom i poštovanjem,
Georgij Nazarov
|
|
|