lunarni kalendar
lunarni kalendar
Prometej Beograd
Tekstovi ›› Kako se hraniti zdravo u periodu ekonomske krize
 

KAKO SE HRANITI ZDRAVO U PERIODU EKONOMSKE KRIZE

Georgij Nazarov

Još pre dalekih par hiljada godina, u periodu procvata Starog Grčkog kraljevstva, kojim su upravljali Agamemnon iz Mikene i pametna Klimenstera , još pre osvajanja najvećeg grada tog vremena Troje i Male Azije, u Grčkoj je bio snažno razvijen kult jednostavnog i zdravog pristupa životu. Mnogi su u tom periodu, a među njima i plemstvo i kraljevi, kao i ljudi koji su znatno unapredili grčku kulturu i doprineli razvoju nauke , sprovodili vrlo jednostavnu, uglavnom vegeterijansku ishranu, redovno se uzdržavajući od hrane. Vežbali su na svežem vazduhu, nosili jednostavnu odeću koja se sastojala samo od suknje (noge i grudi su tokom cele godine bili otkriveni) i išli po često promenljivom, a zimi poprilično hladnom vremenu bosi, vodeći računa o svom telu i duši.

Takvi ljudi su bili snažni i zapanjujuće izdržljivi ratnici, a njihov dnevni obrok mogao je da stane u šake. Takvi ljudi su snažno doprineli razvoju nauke, čija saznanja u mnogim oblastima i dalje obilato koristimo, često zapanjeni tačnošću podataka iz tog vremena. Svakako, i oni su kulturu zdravog življenja, nasledili od drugih razvijenih naroda, poput Egipćana, da bi ona kasnije kroz Rimsku i Vizantijsku kulturu, kao i drugim putevima stigla do nas, postepeno dobijajući sve više novih pristalica, koji su primenom i razvojem sistema zdravog življenja, doprineli razvoju nauke o zdravom životu.

Zdrav način života je prošao kroz mnoge ratove i krize, pretrpeo mnogo različitih tumbanja, ali i dalje ostao naš snažan prijatelj u cilju zdravijeg, kvalitetnijeg pristupa životu, kao i u velikoj meri preuzimanju vlastite kontrole nad sopstvenim zdravljem. Setite se našeg savremenika, Porfirija Ivanova, koji je izlečio prirodnim pristupom životu – rak i razvio svoj sistem zdravlja, koji uključuje redovno gladovanje, jednostavnu ishranu, što veći kontakt sa prirodom i redovno polivanje celog tela hladnom vodom. Sam taj čovek je i leti i po hladnoj ruskoj zimi, išao odeven samo u šorcu i gladovao i po 100 dana. Za vreme Drugog Svetskog rata, Nemci su ga golog stavili na motor, po izuzetno hladnom vremenu i vozili ceo dan a zatim polivali ledenom vodom na snegu, pokušavajuči da slome njegov duh i stav. U bivšem Sovjetskom Savezu, mnogi su se potrudili da ga više puta smeste u ludnicu, ali je čovek izdržao sva ta maltretiranja i zadržao svoj pristup. Naučio je destine hiljada ljudi u bivšem Sovjetskom Savezu, u periodu kada je bila vrlo loša i teška finansijska situacija, a prodavnice bile bukvalno prazne, da se približe sebi i da zdravije žive.

Sećam se i svog iskustva za vreme bombardovanja 1999. godine i iskustva koje sam prošao sa hiljadama ljudi, koji su tražili savet kako živeti zdravije u periodu najgore inflacije, rata, restrikcija i maksimalno nestabilne političke situacije. S jedne strane, se sa mukom sećam perioda devedesetih godina, a sa druge, sa velikom zahvalnošću, jer me je naučio kako da u vrlo teškim uslovima (za vreme nestašice mnogih namirnica i lekova) pronalazim jeftina, a kvalitetna rešenja, koja bi obezbedila zdraviji pristup životu i meni i ljudima koji su mi se obraćali za pomoć i dolazili na moje seminare i predavanja. Početak bombardovanja sam dočekao u velikoj sali Ruskog Doma za nauku i kulturu u Beogradu, gde sam u toku 8 godina rukovodio Centrom prirodne medicine i zdravijeg pristupa životu, sa grupom od šezdesetak ljudi koji su dolazili na moj seminar. Preplašeni i prebledeli portir ušao je u salu i rekao mi da je Beograd bombardovan.

Odveo sam ljude u podzemni prostor Ruskog doma, da na miru završimo čas. Na sledeći čas došlo je samo šestoro ljudi. U Beogradu, je sve uglavnom bilo zatvoreno i svi su bili iznenađeni mojom odlukom da nastavim sa predavanjima. Veoma zahvaljujem rukovodiocima Ruskog doma, koji su mi tada izašli u susret i radi predavanja otvarali, inače u početku bombardovanja, zatvorena vrata Ruskog doma. “Ratna grupa”, kako su sami sebe nazvali, završila je seminar sa 30 ljudi, koji su redovno dolazili na predavanja, gde smo sem obuke iz oblasti zdrave ishrane i čišćenja organizma, uz rad na njegovom podmlađivanju i dovođenje u stanje harmonije, učili kako da se što bolje zaštitimo od povećanog zračenja, bolje savladamo otrove kojima smo bili svakodnevno izloženi u tom periodu, kao i kako da ostanemo psihički stabilni u tim uslovima. Ovo je bila jedna od mojih najboljih grupa.

Sem redovnog rada u tom periodu u Ruskom domu, održavao sam sastanke i sa Pančevcima. Zbog stalne pretnje od bombardovanja pančevačkog mosta, kao i nestašice goriva, a i radi vlastitog zadovoljstva, više puta nedeljno, po svakakvim vremenskim uslovima, odlazio sam biciklom po dunavskom damu, za ovaj industrijski grad, koji je bio u više navrata bombardovan. Svake nedelje je pređena kilometraža na biciklu iznosila 500 do 1000 kilometara. Svratio bih do moje sedamdesetogodišnje saradnice, stavio je na bicikl i zajedno odlazili na mesto održavanja sastanka. Uveče, po mrklom mraku, povremeno začinjenim otrovnim dimom iz bombardovanih fabrika, sam je vraćao kući, a onda istim putem nazad za Beograd. Pamtio sam svaku granu na putu, da bi u potpunom mraku, sem kada bi mi Mesec i zvezde bili naklonjeni i osvetljavali put, mogao da se krećem terenskim putem. Često su zavijale sirene, a povremeno je saobraćaj na mostu bio blokiran. Prelazak mosta biciklom, za vreme sirena, činio mi se beskonačnim i strašnim i uvek sam vodio računa kojom stanom mosta se krećem, da bi u slučaju potrebe, skočio u Dunav.

I pored svih teškoća koje smo doživeli u tom periodu, deliću prošlosti koji sam ovde opisao se veoma zahvaljujem, jer mi je omogućio i pomogao da istražujem i snađem se sa zdravim navikama u takvoj složenoj situaciji, a usput i da usavršim svoje znanje i kondiciju.. Nekada davno sam čuo za izreku da treba od limuna napravi limunadu. Dakle, od nekih teških i složenih situacija, napraviti nešto lepo, okrećući situaciju u pozitivnom smeru. Smatram da ta ideja i pristup, svakome može biti od velike koristi u različitim složenim životnim situacijama.

Kroz sve to je prošao zdrav pristup životu i ljudi koji su ga se pridržavali i koji su postali jači u vremenu teškoća. Ne smatram da su teškoće u životu prijatne, ali nas očigledno čine jačima. Podsetiću Vas na iskustvo pacova, koji su živeli u teškim uslovima konstantnog prilagođavanja, da su živeli duže, bili zdraviji i imali razvijeniji mozak u odnosu na pacove, koji u živeli u uslovima blagostanja. Podsetiću Vas i na period Drugog Svetskog rata, kada su mnoge bolesti jednostavno nestale i na iskustvo ljudi koji su prošli mnoge teškoće, a često nas zapanjuju svojom dugovečnošću. Poznati smo po tome da za vreme finansijske krize, često počinjemo više da trošimo. Verovatno se tako osećamo sigurnije, naravno samo prividno. Predložio bih Vam da svakodnevno vodite dnevnik kontrole troškova, u koji neizostavno upisujete sve svoje troškove i to odmah nakon obavljene kupovine, transakcije, nije bitno da li se kupili maramice od 10 dinara, povrće za 200 ili automobil za 100 000 evra, sve stavite odmah na papir. Sa druge strane lista, upišite Vaše prihode tog dana. Zaradili ste određenu količinu novca, vraćen Vam je dug, našli ste 2 dinara na ulici, sve upišite. Na kraju svakog dana, upišite vaše ukupne troškove i prihode, da bi ih osvestili i vremenom postali realniji u rukovanju sa svojim, često teško stečenim novcem. Vodite takav dnevnik najmanje 3 meseca.

Takođe je bitno da prestanemo da zavaravamo sebe. Često smo skloni da kupimo neki izrazito skup proizvod, smatrajući ga lekom za sve bolesti, a pri tome uopšte ne primećujemo koliko drugih stvari u životu sprovodimo na nezdrav način. Veoma podržavam priču o organskom zelenom čaju, semenkama, žitaricama,… ukoliko njihovo korišćenje prirodno sledi korišćenje ostalih namirnica u organskom obliku, dakle voća, povrća, korišćenje kvalitetne vode,… Ukoliko toga nema, a potsetiću Vas da je količina voća i povrća koju u toku dana pojedemo znatno veća od unosa semenki ili čaja, količina unesenih štetnih materija neće biti smanjena. Ne vredi tražiti neki čarobni proizvod, već je bolje razmotriti koje elemente u svakodnevom životu možemo usavršiti i time se popeti na još jedan stepenik zdravijeg pristupa životu. Uz to , ukoliko u nešto zaista verujete i osećate da Vam pomaže, ne vidim razloga zašto to ne biste i koristili. Želim samo da shvatite da na tržištu zdrave i “zdrave” hrane, postoji jako mnogo proizvoda i konkurencije. Neko se reklamira na častan i kvalitetan način, neko ne. Važno je da znate šta kupujete. Obratite pažnju na sitnice, koje će Vam dosta toga reći – kore mogu biti od mešavine integralnog i belog brašna ili od belog brašna sa mekinjama, a mogu biti zaista integralne, a sve će na sebi imati natpis integralne kore. Zelena salata koja se obilato koristi zimi je uglavnom iz plastenika i podstiče razvoj raka i drugih nezgodnih bolesti.

Mnogi "zdravi" keksići, grickalice, torte,… prave se sa biljnom mašću. Da li ste ikada videli biljna ulja na sobnoj temperaturi u čvrstom stanju? Verujem da ne. Da bi se to postiglo, kod biljnih masti u koje spada i margarin, prilikom procesa prerade stvaraju se vrlo nezdrave trans-masnoće, koje imaju snažnu povezanost sa porastom broja obolelih od raka, kardiovaskularnih i drugih bolesti. Malo li je? Spisak toga što ne treba uzimati ili kupovati je svakako poprilično veliki. Zašto nam je potreban preparat selena, ukoliko sa 2 sirova brazilska oraha možemo obezbediti dnevnu potrebnu dozu, koja daje izvrsnu zaštitu od raka i kardiovaskulanih bolesti? Nisam siguran da su tablete pivskog kvasca imalo efikasnije od pakovanja u prahu, ali skuplje jesu. Da li mislite da je jabukovo sirće na kojem piše da snižava holesterol i smanjuje višak telesne težine, u tome zaista efikasnije od "običnog” prirodnog jabukovog sirćeta? Samo se cena razlikuje za 2 do 4 puta. Vredi jasno znati šta ćemo kupiti i na pijaci, jer ne moramo se svi hraniti organskom hranom da bi se hranili na zaista zdrav način. Možda ćete vremenom razmisliti i o kupovini pretežno organskih namirnica, ali ukoliko za to trenutno nemate priliku, počnite od običnih seljačkih proizvoda, koje često možete naći dosta povoljno na pijaci. Važno je da znate šta kupujete u prodavnici zdrave hrane, šta u prodavnici rinfuzne robe, a dosta toga možete naći i u megamarketima npr. južno voće, različite vrste klica, nerafinisanih ulja... Od nas zavisi da li ćemo kupiti skupe, a poprilično nezdrave šumeće tablete na primer vitamina C ili ćemo ga potražiti u čistom, mnogo jeftinijem obliku, u prahu.

Vodeći računa na osvešćen način o svom budžetu, sigurno ćete proći višestruko povoljnije od ljudi koji praktikuju uobičajeno, uglavnom nezdrav pristup životu. Podsetiću Vas da da bismo se zdravo hranili, ne moramo imati izuzetno šarenilo u izboru proizvoda. Jednostavnost je bila korisna i pre par hiljada godina, a biće od velike koristi i sada. Povedite samo računa o šarenilu u Vašem tanjiru sa salatom, i biće to dobar početni korak ka unapređenju Vašeg zdravlja.

Georgij Nazarov








ishrana
Tajne pravilne ishrane I deo

zdrava glava
Zdrava glava

salate
Kuvar zdrave ishrane - salate

ishrana
Tajne pravilne ishrane II deo - recepti i jelovnici
Na vrh stranice -:|:- Gde kupiti knjige?
Copyright © IGP Prometej Beograd 2006-2022